Tudatosság, út a boldogabb élethez
   

ThetaHealing® az agyhullámok tükrében

A théta-állapot megértéséhez érdemes megismerni az agyhullámokat.

Öt különböző agyhullám bemutatása

A theta agyhullámBéta, alfa, théta, delta és gamma. Ezek folyamatos mozgásban vannak, és az agy minden működésével, megállás nélkül különböző agyhullámokat hoz létre.

Bármit teszünk vagy mondunk az egy bizonyos agyhullámmal jellemezhető, és minden egyes helyzetben, egy bizonyos frekvencia vezethető el az agyról.

Elektroenkefalográf (EEG) az a gép, amivel mérik ezeket az agytevékenységeket. Az orvostudomány is használja: például az epilepszia diagnosztikájában nagyon hasznos lehetőség. Mértékegysége a hertz.

A hertz (Hz) a frekvencia SI mértékegysége, amely Heinrich Hertz német fizikus után kapta a nevét: 1 hertz az 1 másodperc alatt lezajló 1 rezgés (hullámperiódus).

.

.

BÉTA AGYHULLÁM (14-28 Hz)béta-hullámok-300x225

Amikor gondolkozol, beszélsz és kommunikálsz, béta agyhullámokat lehet mérni. Ebben a pillanatban is. Béta állapotnak számít, amikor éber és aktív vagy. Három típusra osztható ez a frekvencia tartomány. Magas, közepes és alacsony frekvenciájú béta agyhullámokat különböztethetünk meg. Mókuskerékbe kerülhetünk, ha rögzül az agyműködésünk magas béta frekvencián. A folyamatos stressz miatt beszűkül a figyelmünk, agyműködésünk inkoherens lesz, és nem találjuk a megoldást a problémára, amin rágódunk. A magas frekvenciájú béta hullám nem alkalmas arra, hogy megoldjuk a problémát viszont, mivel hajlamosak vagyunk , akár évekre beragadni ebbe az állapotba így a szervezet kimerül. Ez a típusú agyműködés a melegágya a civilizációs betegségek kialakulásának.

ALFA AGYHULLÁM (7-14 Hz)

Az alfa állapot ellazult, meditatív állapotként jellemezhetjük. Ebben az állapotban ábrándozunk, képzelődünk. Ellazult tudatosság állapota. José Silva az Agykontroll módszer megalkotója sokat kutatta ezt az állapotot. Reiki gyógyítók elektroenkefalográffal tesztelve rájöttek, hogy ők az alfa-agyhullámot használják. Az alfáról köztudott, hogy enyhíti a fájdalmat és hasznos a gyógyításban.

THÉTA AGYHULLÁM (4-7 Hz)

theta healing debrecenA théta az ellazultság nagyon mély állapota. Mindannyian ismerjük ezt az állapotot, mert elalvás előtt és ébredéskor is átmegyünk rajta. Ez az álomállapot első fázisa, és a hipnózis is ezt használja. A bölcsek órákon át meditáltak, hogy eljussanak ebbe az állapotba, mert itt érték el a teljes elcsendesülés állapotát. Ez a tudatalatti kapuja: elménk tudatos és tudattalan tartalmai közötti terület.

Emlékek, érzések, a gondolkodásmódunkat és a viselkedésünket meghatározó hiedelmek területe. Vianna Stibal a ThetaHealing® módszer leírója a théta állapotban való tudatos munkálkodást, teremtést tanítja. Testi, lelki, spirituális gyógyulásokat ért el, amikor ebben az állapotban, a fókuszált ima módszerével dolgozott a klienseivel.

DELTA AGYHULLÁM(0-4 Hz)

A mély alvás alatt mérhető. Ugyanez az agyhullám működik, amikor megcsörren a telefon és azonnal tudjuk, hogy ki hív.

GAMMA AGYHULLÁM (40-5000 Hz)

A magas szintű mentális tevékenységek állapota, mint például az érzékelés és a tudatosság. Tanuláskor és információ továbbításkor jelennek meg. Ezek a hullámok serkentik a béta-endorfinok megjelenését. Vészhelyzetben az agy folyamatosan oda-vissza vált a théta és a gamma agyhullámok között. Ezekre a helyzetekre ez a test normális reakciója. Az érzékelési ingerek összekapcsolásában van szerepe: a sok infó összeáll egy valóssággá. Valójában olyan hatékonysággal zajlik, hogy alig vagyunk tudatába annak, ami történik.

AZ AGYHULLÁMOK ÉS A GYÓGYULÁSagyhullámok

A tudósok felfedezték, hogy egyes agyhullámok (alfa, théta, théta-gamma) képesek:

  • szorongás és stressz tartós és valódi csökkentésére
  • mély fizikai ellazulás és szellemi letisztultság elérésére
  • a szóbeli teljesítmény és az IQ javítására
  • a két agyfélteke összehangolására
  • kreatív gondolkodás elősegítésére
  • fájdalomcsillapításra, endorfin felszabadításra

 

Az American Journal of Psychiatry című orvosi szaklap közzétett egy kutatási eredményt a théta állapottal kapcsolatban. 2002-ben Leuchter és kollégái megállapították, hogy az agy homloklebenyi területén megemelkedő théta agyhullám aktivitásnak köszönhetően, a súlyos depresszió tünetei gyógyszeres kezelés nélkül megszűnnek. A thetaQEEG által mért théta-hullám aktivitás hozzájárult a placébóval kezelt betegek állapotának a javulásához.

A tanulmány szerint nincs statisztikailag jelentős különbség az antidepresszánsokra és a placebo kezelésre adott válaszok között. Az antidepresszánsokra jól reagáló betegek esetében azonban csökkent a homloklebenyi théta-aktivitás, míg a placébóra jól reagálóknál emelkedett . Az egyik kezelésre se reagáló betegeknél nem volt a théta-aktivitásban jelentős változás. Vagyis úgy tűnik, hogy a megemelkedett homloklebenyi théta-aktivitásnak köszönhetően, a placébó (hatóanyag nélküli) kezelésnek alávetett betegek depressziós tünetei gyógyszer nélkül gyógyultak. Ez egy olyan kutatás volt, ahol annak lezárásáig sem a beteg, sem az orvos nem tudta, hogy ki kapott gyógyszert és ki kapott hatóanyagmentes placébó tablettát.

Mi az a ThetaHealing®? Olvass többet róla itt >>

Minden ThetaHealing®

Kövess engem:

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Feliratkozás hírlevélre

Keresés

Archívum: