Blog

Ha megfejted a betegség előnyeit közelebb kerülhetsz a megoldáshoz

Sokszor megkérdezem a betegeimtől:
Mire jó ez az állapot? Milyen jó dolgok történtek Önnel azóta, hogy beteg? Milyen előnyei vannak ennek az élethelyzetnek? Hogy szolgálja a betegség Önt, és hogy szolgálja a családot? Mit adott hozzá az Ön személyiségéhez, mivel lett ezáltal jobb, erősebb?
Szinte mindig meglepőnek tartják a betegek ezeket a kérdéseket. Néhányan még fel is háborodnak: Mi lenne ebben jó?
Igen, látszólag igazuk van. Tényleg rossz dolog betegnek lenni: szorongás, félelem, kiszolgáltatottság, fájdalom, kétségek, …. csak néhány a sok rossz dolog közül, amivel ez az állapot együtt jár.
Aztán eltelik néhány perc, esetleg néhány nap és beszámolnak arról, hogy tényleg vannak itt rejtett előnyök is. Mások nem kívánnak ránézni ezekre az előnyökre, és soha nem is teszik meg.
Dönthetsz Te is így is, úgy is! A létezésnek a szabad akaratod által választhatod azt a tapasztalását, amit csak szeretnél.

A betegségelőny fogalmát Sigmund Freud alkotta meg az 1900-as évek elején. Mára három típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy mennyire tudatos ennek az előnynek a használata.
Az elsődleges betegségelőny leginkább tudattalan konfliktus miatt van. Ilyenkor olyan tudatalatti minták szabotálják a tudatos céljainkat, amikre nehezen látunk rá tudatos énünkkel. Például inkább belázasodok, minthogy holnap kiálljak egy értekezleten szerepelni több tucatnyi ember elé beszélni (amikor az oviba szerepeltem megszégyenültem). Inkább véletlenül megbotlok és otthon pihentetem a bokámat, minthogy elviseljem annak a szorongását, hogy a főnököm üvöltözik velem egy valós vagy vélt konfliktus miatt (az apám is ezt tette, és én mindig rettegtem ilyenkor). Inkább allergiás leszek a munkaeszközömre, és rákényszerítem magam más pálya választására, minthogy csalódást okoznék a szüleimnek azzal, hogy más szakmára vágyok. Inkább lesérül a vállam, minthogy megpofozzam vele a saját apámat.

A másodlagos betegségelőnyök már kissé tudatosabbak, ezeket hamarabb felismerik az emberek. Ezek abból adódnak, hogy a család, a társadalom szeretettel, empátiával, felmentéssel, dédelgetéssel fordul a betegek felé. Veszélye az, hogy szokásos viselkedési mintává válhat, és előfordul, hogy már azért produkálom a tüneteket, hogy újra megkaphassam a környezetem szeretetét, elismerését, figyelmét, együttérzését, rosszabb esetben sajnálatát. „Ha beteg vagyok gyakrabban hazajön a fiam Budapestről.”, „Ha beteg vagyok a férjem segít a házimunkában.” „Amikor befulladok anya és apa abbahagyja a kiabálást és rám figyelnek.”

A harmadlagos betegségelőnyöket használjuk a legtudatosabban. A társadalom termelte ki őket. A mi vidékünkön jelenleg azok a vállalkozások, akik fogyatékos, leszázalékolt, csökkent munkaképességű embereket alkalmaznak, azok adózási előnyökben részesülnek. Pontosan emlékszem, amikor elindult a hullám, aki csak tudta keresett rá okot, hogy le legyen százalékolva. Dolgoznak tovább, csak más minőségben. Talán ők a legnagyobb vesztesei ennek a betegségesdinek, hisz minden gondolatunknak teremtő ereje van. Mi teremtjük a saját valóságunkat, és ez már kvantumfizikai tény. Ha nekem folyton beteg státuszban kell tartani magam, hogy legyen munkám, hogy a következő felülvizsgálatkor is megkapjam ugyanazt a százalékot, akkor milyen testet, akkor milyen egészséget, akkor milyen életet tudok teremteni magamnak? Vajon tényleg megéri?

A ThetaHealing® konzultációk alkalmával ezeket a betegségelőnyöket bizony-bizony megkeressük. Théta meditációban megváltoztatjuk azokat a tudattalan hitrendszereket, amik támogatják ezen előnyök létrejöttét. Például: „Tudom hogyan éljek egészséges, teljes életet, anélkül, hogy a betegségen keresztül kapjak szeretetet és törődést.”, „Tudom hogyan éljek anélkül, hogy a betegség által tartsam össze a családomat.”
A ThetaHealing® tanfolyamok tananyagát képezi a betegségelőnyök óvatos feltárása, segítve ezzel egy magasabb tudatosságú létezést.
A legtöbbször a tudatalattink játéka, a tudattalan belső konfliktusunk hozadéka, hogy betegségelőnyt fenntartva létezünk. Ezeket felismerve gyökeresen megváltozhat az életünk. A döntés a mienk: szabad akarattal választhatjuk a létezésünk bármelyik tapasztalását.

Olvass többet a ThetaHealing®ről itt>>